Enastående herrgård med lantbruk i vackra Värmland.

Ostört vid en älv i Värmland hittar ni Brunsbergs Herrgård. Gården har de senaste 10 åren genomgått en omfattande renovering av byggnader och trädgård. Herrgårdsbyggnaden har en boarea på 550 kvm födelat på 11 rum och kök.

Brunsbergs Herrgård har en rik historia med rötter från järnbruksepoken. Under storhetstiden mot slutet av 1800-talet var herrgården navet i regionen, med många anställda på bruket. Flera order sträckte sig långt utanför riksgränsen. När så Eiffeltornet i Paris skulle byggas, skeppades järn från Brunsbergs bruk.

Herrgården har även förärats av ett kungabesök. Vintern 1866 övernattade Sveriges kung Karl XV, gift med holländska prinsessan Lovisa, i ett av herrgårdens rum under en genomresa från Stockholm till Oslo.

Trädgården har en engelsk stil och är indelad i rum och terrasser, allt omgivet av avenbokshäckar. Där finns rosor, dagliljor, hortensior och rododendron. Även perennrabatter med bred variation av växter. Trädgården har också en köksträdgård. Allt odlas ekologiskt.


På ekonomibyggnadens tak har en nätansluten solcellsanläggning på ca 590 kvm installerats. Anläggningen har en toppeffekt på 93,2 kWp.

Möjlighet finns att åka kanot från fastigheten hela vägen till sjön Värmeln.

Intresseanmälan